Filosofieweek Frankrijk 2024 - 16 t/m 21 september

Weer een filosofieweek in Frankrijk. Opniew in het schitterende middeleeuws bastide dorp Monpazier. In de Dordogne. Nabij Bergerac. Eenvoudig en goedkoop aan te vliegen vanuit luchthaven Rotterdam-Den Haag.

Paul Schuurhuizen, Wim Prinse en Johan ter Heegde nemen het initiatief tot weer een filosofieweek in Frankrijk; in Monpazier. Van maandag 5 september t/m vrijdag 9 september dit jaar. Er zijn genoeg aanmeldingen. De filosofieweek gaat zeker door. Tegen het einde van zondagmiddag 4 september organiseren we een kick-off en maken we kennis met elkaar.

Filosofie en WandelWijs
De filosofieweek in Monpazier omvat niet alleen filosofie, maar ook gezond bewegen. Voor de middagen is er een WandelWijs aanbod: wandelen in combinatie met filosofie. Het wandelaanbod is geschikt voor liefhebbers van korte wandelingen rond Monpazier en voor deelnemers die graag wat langer erop uitgaan.  

Filosofie in de ochtend
Het onderwerp van de week is “De constructie van de wereld”. Dit onderwerp is de eerste hoofdvraag van de filosofie. De vraag naar het zijn, naar hoe het allemaal (de wereld en wij) in elkaar zit en werkt. Niet hoe het fysisch, technisch, maar ontologisch. De inleiders, Paul en Johan, hebben gebruik gemaakt van het boek “Against Continuity” van Arjen Kleinherenbrink. In dit boek laat Arjen zien dat de Franse filosoof Gilles Deleuze een “zevenvoudig filosofisch denkmodel” hanteert voor de eerste hoofdvraag van de filosofie.

Arjen Kleinherenbrink stelt dat Deleuze hiermee vooruitloopt op hedendaagse denkers in de westerse filosofie: stromingen die zich laten kennen met het begrip ‘realisme’ in hun titel, zoals het Nieuw Realisme, Speculatief Realisme en Objectgericht Realisme. Deze stromingen behandelen we niet in deze filosofieweek. We bespreken alleen het zevenvoudig filosofisch denkmodel.

WandelWijs in de middag
De theorie van het filosofisch (ontologisch) denkmodel is één zaak. Maar wat betekent dit voor de praktijk? Op een informele manier kunnen we in de middagen hierover denken en uitwisselen: wat is het belang van een ander filosofisch denkmodel voor de praktijken (de ethiek, de politiek) en het 'heil'van mens en samenleving? In het boek "Alles is een machine" van Arjen Kleinherenbrink kun je daar al over lezen. Deelnemers ontvangen vooraf hierover nog aanwijzingen van ons. We werken en spreken wel graag steeds vanuit filosofische teksten die we kunnen duiden. Andere denkers of filosofen die gebruik lijken te maken van dit filosofisch denkmodel zijn bijvoorbeeld Timothy Morton (boek: “Ecologisch wezen”) en Bruno Latour (boek: "De constructie van de wereld"). 

Verplicht of vrij?
Wil of kan je niet zoveel gezond bewegen? Blijf dan in de middag in Monpazier of ga zelf erop uit. Dan zien we elkaar weer in de avond. Wil je die filosofische ochtend niet, dan kun je uitslapen of andere dingen doen, en sluit je in de middag weer aan bij de WandelWijs activiteit.

Materialen; voorbereiding of voorkennis nodig?
De presentaties in de filosofieweek zijn in het Nederlands. Ook de materialen die we uitreiken zijn in het Nederlands. Wij bevelen het boek “Alles is een machine” van Arjen Kleinherenbrink aan. Voorafgaand aan de wandelingen ontvang je een tekst die gericht is op het vertalen van de filosofie van de ochtenden naar het verkennen van op deze theorie gebaseerde praktijken. Voorkennis op het niveau en de omvang van het boekje “Beginnen met filosofie” van Luc Ferry is prettig en gewenst om nog beter te begrijpen waar we deze week qua filosofie eigenlijk mee bezig zijn. Deelnemers ontvangen vooraf hierover nog aanwijzingen van ons.  

Locatie en ruimte
Dit jaar gebruiken we niet een zaal van een restaurant, maar komen we in de Mediatheek of het Socio-Cultureel Centrum van Monpazier bijeen. Indien we met heel veel deelnemers zijn en wanneer coronabesmetting dreigt, maken we gebruik van een nog grotere ruimte in de “Salle des fêtes” van Monpazier.

Inschrijving, verblijf en prijzen
Kies zelf voor jouw accommodatie in of rond Monpazier. We hebben de afgelopen jaren nooit slechte verhalen gehoord over de verschillende mogelijkheden van verblijf hier in Monpazier. Vind zelf iets in of nabij Monpazier dat bij je past qua comfort en budget. Maaltijden (lunches, diners) in restaurants zijn voor eigen rekening van de deelnemer. Koffie en thee tijdens de colleges/workshops zijn begrepen in de prijs voor inschrijving. De prijs voor deelname bedraagt €49 per persoon. Vlieg je van Rotterdam naar Bergerac en huur je niet zelf een auto dan kunnen wij je ophalen en brengen van/naar vliegveld Bergerac. Wij rekenen daarvoor €50 per persoon voor een auto met chauffeur. Laat bij je inschrijving ons weten of je daar gebruik van maakt. Maak, na je aanmelding en inschrijving dus een bedrag van €49 (inschrijving) of van €99 (inschrijving + vervoer) aan ons over.

Programma/dagindeling
Meer details van het programma volgen nog. De opzet van de cursusdagen is als volgt:

09.00 uur - Starten met koffie/thee
09.30 uur - College / Workshop 1 – Johan (Paul)
11.00 uur - Koffie/thee
11.15 uur - College / Workshop 2 – Paul (Johan)
12.30 uur - Lunch in een van de restaurants in Monpazier
14.00 uur - Kort en langer WandelWijs – Wim Prinse, Ad van Hienen, Wim Koetsier
                 en Paul en Johan. Met opdrachten/gesprekken over het Filosofisch
                 Model in de praktijk
19.30 uur - Diner in een van de restaurants in Monpazier
21.30 uur - Nagesprekken aan de bar; waar dan ook in Monpazier

Heb je vragen, stel ze gerust. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20134344).

Met hartelijke groet,
Johan ter Heegde