Het Deleuze Compendium - handige wegwijzer naar de filosofie van Deleuze

De groep Deleuze / Nietzsche maakt bij de start gebruik van het Deleuze Compendium van Uitgeverij Boom Amsterdam. Er is nog niet zoveel materiaal in het Nederlands over de Franse filosoof Deleuze. Het hoofdwerk "Verschil en Herhaling" is nu beschikbaar in het Nederlands. Maar een ander belangrijk hoofdwerk van Deleuze "Logique du sens" is op dit moment aleen vertaald in het Engels: "The Logic of Sense".

 

Maar niet getreurd, want met het "Deleuze Compendium" krijgen we op een wat eenvoudigere manier toegang tot het denken van de Franse filosoof Gilles Deleuze. Laat, als beginner, de primaire literatuur van Deleuze nog maar even liggen. Eerlijk gezegd: ook de secundaire literatuur, het geschrevene over Deleuze, vraagt enige concentratie en doorzettingsvermogen.

Het Deleuze Compendium is slim opgezet: heel handig voor ons als beginners. Zo'n 25 auteurs, allemaal filosofen-deskundigen, hebben de moeite genomen een artikel over Deleuze te schrijven. en heel slim en handig: een register van zaken aan het einde van het boek, verbindt de artikelen op een indirecte manier met elkaar.   

Ik illusteer het voorgaande met de praktijk.

De groep Deleuze / Nietzsche begint met kennis te maken met het eerste artikel, pagina 21 tot en met pagina 48, van het boek. Het artikel gaat over de vraag "Wat is filosofie? De voorwaarden van het denken volgens Deleuz & Guattari".  Maar als beginner struikel je toch vrij snel over de begrippen die worden gebruikt in het nieuwe denken, de nieuwe filosofie, van Deleuze.

Bijvoorbeeld het begrip "virtueel of virtualiteit" dat telkens wordt gebruikt: wat is dat? Wat kan ik ermee? In het register van zaken vind ik op pagina 398 de term "virtualiteit" en verwijst het register naar een lange tekst op pagina 328 t/m 343. Zo kom ik op pagina 329 in een artikel over de Fysica & Wiskunde in het werk van Deleuze, bij een heldere uitleg van het begrip 'virtualiteit" in de filosofie van Deleuze,

Wie met de Franse filosoof Deleuze begint, heeft het Deleuze Compendium op zijn bureau en/of nachtkastje liggen. Je kunt het Deleuze Compendium voor €25,00 aanschaffen: bij bolcom  of bij boomfilosofie of bij managementboek.

Meld je aan! 

Wil je meedoen in de groep Deleuze / Nietzsche. Meld je eenvoudig aan met een email. Wij reageren.