Grote belangstelling filosofieweek Frankrijk 2022

De ruime belangstelling deed ons vandaag besluiten de grotere locatie in Monpazier te boeken voor 5 t/m 9 september. Je kunt je dus weer aanmelden en nu ontvang je geen 'nee' maar krijg je een 'ja' van ons.

Ook blijkt dat voor het krijgen van een verblijf in Monpazier, je (soms) beter direct contact kunt opnemen met aanbieders dan uitsluitend af te gaan op het aanbod van tussenpersonen (bijvoorbeeld Booking.com) via het internet. Bij direct contact bleek dat er wel plaats beschikbaar is terwijl via tussenpersonen er geen mogelijkheden meer waren.

 

In Monpazier is verblijf mogelijk bij bijvoorbeeld:

- Les Fleurs
- Chez Edèll
- Monpazier Gite
- La Maiso Anglaise
- Le Camp De Ferie
- La Maison des Poblans
- Gite Monpazier
- Hôtel Edward 1er
- Somiyu

Er zijn talloze aanbieders in de nabije omgeving van Monpazier. Kijk bijvoorbeeld op de website "Pays de bergerac tourisme" en selecteer "dormir" en vervolgens "chambres d'Hotes" en vervolgens "Monpazier". 

Hartelijke groet,
Johan

Onze eerdere berichten over de filosofieweek in Frankrijk vind je hierna.

Over de opzet van ons dagprogramma:
09.00 uur - Starten met koffie/thee
09.30 uur - College / Workshop 1 – Johan (Paul)
11.00 uur - Koffie/thee
11.15 uur - College / Workshop 2 – Paul (Johan)
12.30 uur - Lunch in een van de restaurants in Monpazier
14.00 uur - Kort en langer WandelWijs – Wim Prinse, Ad van Hienen, Wim Koetsier
                  en Paul en Johan. Met gesprekken over onze filosofische
                  wereldbeelden. 
19.30 uur - Diner in telkens een ander restaurant in Monpazier of omgeving
21.30 uur - Nagesprekken aan de bar; waar dan ook in Monpazier

Het OCHTENDPROGRAMMA geven we hierna:

Maandag 5 september
Thema 1: Alle zijnden zijn machines, ook de mens (Johan).
Thema 2: Deleuzes speculatie over de werkelijkheid (Paul).

Dinsdag 6 september
Thema 1: Machine ontologie / Mecanosfeer (Paul).
Thema 2: De onreduceerbaarheid van entiteiten (Johan).

Woensdag 7 september
Thema 1: De interne differentie (Paul).
Thema 2: Ongrijpbaar spul: 1ste aspect van het viervoud (Johan). 

Donderdag 8 september
Thema 1: Ontmoeting aan het oppervlak (Paul)
Thema 2: De ingekleurde ervaring (Johan). 

Vrijdag 9 september
Thema 1: Ander spul: dat rondkolkt in de kern (Johan).
Thema 2: De wereld zit niet op slot (Paul).

Het MIDDAGPROGRAMMA (in overleg met deelnemers)

- een wandeling "Biron" (een korte en langere versie) optie diner?
- een wandeling "Boucle de la Courège"
- een wandeling "Capdrot" (inclusief lunch Capdrot)
- bezoek (biologisch) wijnhuis (LaTuque) - optie lunch?
- bezoek aan een chateau (bijv. Josephine Baker)?
- bezoek grotten Lascaux? 

Met voldoende tijd voor uitwisseling over

1) het wereldbeeld van de filosoof Gilles Deleuze (via boek "Alles is een machine" van Arjen Kleinherenbrink) 

2) een 'opdracht':

Schets jouw wereldbeeld en geef aan hoe met behulp van de drie hoofdvragen van de filosofie dat wereldbeeld bij jou gestalte krijgt.
Gebruik "Beginnen met filosofie" van Luc Ferry waarin hij zegt dat elke filosofie drie componenten heeft.

1  Begrijpen van de van de werkelijkheid

·       THEORIE (the-oria)

2   Verlangen naar rechtvaardigheid

·       ETHIEK (praxis)

3   Zoeken naar het heil of behoud

·       WIJSHEID

Kort samengevat als volgt: 

THEORIE
In de theorie gaat het om een beeld van de wereld te scheppen en er kennis over te verwerven. Wat is de aard van de ons omringende wereld. Je vraagt naar het wezenlijke (theion / theia). We hebben hiervoor middelen nodig, middelen om te zien en te kennen. Dit noemen we orao. We hebben aannamen nodig over wat de werkelijkheid is, wat echt is, wat geldt als bestaand, wat geldt als correct en incorrect. Nadenken over deze aannamen kan verschillende vormen aannemen: één daarvan heet in de filosofie ontologie - zijnsleer, een andere epistemologie. Ontologie bestudeert de wijze waarop dingen bestaan. Epistemologie bestudeert de wijze waarop wij weten, om visie en kennis te genereren.

To theion of ta theia orao betekent ‘ik zie (orao) het goddelijke (theion); ’ ik zie de goddelijke dingen (theia)’. Zo is the-oria een poging om in de werkelijkheid het goddelijke te aanschouwen. In de moderne filosofie gaan deze woorden een andere betekenis krijgen, omdat er niet goddelijks meer te zien is in het universum. Kant gaat het vraagstuk van de theoria in volkomen nieuwe termen formuleren. Ze krijgen nu de connotatie van constructies. De klassieke theoria gaat naar theorievorming in de moderne wetenschap.

ETHIEK (praxis)
Wij moeten ons ook bezighouden met de andere mensen, met onze medespelers.
Hoe kunnen we met elkaar samenleven? Hoe moeten we ons op een leefbare, nuttige en waardige wijze, kortom op een rechtvaardige wijze jegens andere gedragen? Kortom, weten hoe te leven met anderen.

WIJSHEID
Al deze bovenstaande vragen verwijzen naar het vraagstuk van het heil / behoud. Het gaat hier om zin / doel van alles begrijpen. Een aspect van het geestelijk leven.

                             

Hartelijke groet,

Paul, Wim en Johan  

 

 

                        

Filosofieweek Frankrijk 2024 - 16 t/m 21 september

Weer een filosofieweek in Frankrijk. Opniew in het schitterende middeleeuws bastide dorp Monpazier. In de Dordogne. Nabij Bergerac. Eenvoudig en goedkoop aan te vliegen vanuit luchthaven Rotterdam-Den Haag.

Paul Schuurhuizen, Wim Prinse en Johan ter Heegde nemen het initiatief tot weer een filosofieweek in Frankrijk; in Monpazier. Van maandag 5 september t/m vrijdag 9 september dit jaar. Er zijn genoeg aanmeldingen. De filosofieweek gaat zeker door. Tegen het einde van zondagmiddag 4 september organiseren we een kick-off en maken we kennis met elkaar.

Filosofie en WandelWijs
De filosofieweek in Monpazier omvat niet alleen filosofie, maar ook gezond bewegen. Voor de middagen is er een WandelWijs aanbod: wandelen in combinatie met filosofie. Het wandelaanbod is geschikt voor liefhebbers van korte wandelingen rond Monpazier en voor deelnemers die graag wat langer erop uitgaan.  

Filosofie in de ochtend
Het onderwerp van de week is “De constructie van de wereld”. Dit onderwerp is de eerste hoofdvraag van de filosofie. De vraag naar het zijn, naar hoe het allemaal (de wereld en wij) in elkaar zit en werkt. Niet hoe het fysisch, technisch, maar ontologisch. De inleiders, Paul en Johan, hebben gebruik gemaakt van het boek “Against Continuity” van Arjen Kleinherenbrink. In dit boek laat Arjen zien dat de Franse filosoof Gilles Deleuze een “zevenvoudig filosofisch denkmodel” hanteert voor de eerste hoofdvraag van de filosofie.

Arjen Kleinherenbrink stelt dat Deleuze hiermee vooruitloopt op hedendaagse denkers in de westerse filosofie: stromingen die zich laten kennen met het begrip ‘realisme’ in hun titel, zoals het Nieuw Realisme, Speculatief Realisme en Objectgericht Realisme. Deze stromingen behandelen we niet in deze filosofieweek. We bespreken alleen het zevenvoudig filosofisch denkmodel.

WandelWijs in de middag
De theorie van het filosofisch (ontologisch) denkmodel is één zaak. Maar wat betekent dit voor de praktijk? Op een informele manier kunnen we in de middagen hierover denken en uitwisselen: wat is het belang van een ander filosofisch denkmodel voor de praktijken (de ethiek, de politiek) en het 'heil'van mens en samenleving? In het boek "Alles is een machine" van Arjen Kleinherenbrink kun je daar al over lezen. Deelnemers ontvangen vooraf hierover nog aanwijzingen van ons. We werken en spreken wel graag steeds vanuit filosofische teksten die we kunnen duiden. Andere denkers of filosofen die gebruik lijken te maken van dit filosofisch denkmodel zijn bijvoorbeeld Timothy Morton (boek: “Ecologisch wezen”) en Bruno Latour (boek: "De constructie van de wereld"). 

Verplicht of vrij?
Wil of kan je niet zoveel gezond bewegen? Blijf dan in de middag in Monpazier of ga zelf erop uit. Dan zien we elkaar weer in de avond. Wil je die filosofische ochtend niet, dan kun je uitslapen of andere dingen doen, en sluit je in de middag weer aan bij de WandelWijs activiteit.

Materialen; voorbereiding of voorkennis nodig?
De presentaties in de filosofieweek zijn in het Nederlands. Ook de materialen die we uitreiken zijn in het Nederlands. Wij bevelen het boek “Alles is een machine” van Arjen Kleinherenbrink aan. Voorafgaand aan de wandelingen ontvang je een tekst die gericht is op het vertalen van de filosofie van de ochtenden naar het verkennen van op deze theorie gebaseerde praktijken. Voorkennis op het niveau en de omvang van het boekje “Beginnen met filosofie” van Luc Ferry is prettig en gewenst om nog beter te begrijpen waar we deze week qua filosofie eigenlijk mee bezig zijn. Deelnemers ontvangen vooraf hierover nog aanwijzingen van ons.  

Locatie en ruimte
Dit jaar gebruiken we niet een zaal van een restaurant, maar komen we in de Mediatheek of het Socio-Cultureel Centrum van Monpazier bijeen. Indien we met heel veel deelnemers zijn en wanneer coronabesmetting dreigt, maken we gebruik van een nog grotere ruimte in de “Salle des fêtes” van Monpazier.

Inschrijving, verblijf en prijzen
Kies zelf voor jouw accommodatie in of rond Monpazier. We hebben de afgelopen jaren nooit slechte verhalen gehoord over de verschillende mogelijkheden van verblijf hier in Monpazier. Vind zelf iets in of nabij Monpazier dat bij je past qua comfort en budget. Maaltijden (lunches, diners) in restaurants zijn voor eigen rekening van de deelnemer. Koffie en thee tijdens de colleges/workshops zijn begrepen in de prijs voor inschrijving. De prijs voor deelname bedraagt €49 per persoon. Vlieg je van Rotterdam naar Bergerac en huur je niet zelf een auto dan kunnen wij je ophalen en brengen van/naar vliegveld Bergerac. Wij rekenen daarvoor €50 per persoon voor een auto met chauffeur. Laat bij je inschrijving ons weten of je daar gebruik van maakt. Maak, na je aanmelding en inschrijving dus een bedrag van €49 (inschrijving) of van €99 (inschrijving + vervoer) aan ons over.

Programma/dagindeling
Meer details van het programma volgen nog. De opzet van de cursusdagen is als volgt:

09.00 uur - Starten met koffie/thee
09.30 uur - College / Workshop 1 – Johan (Paul)
11.00 uur - Koffie/thee
11.15 uur - College / Workshop 2 – Paul (Johan)
12.30 uur - Lunch in een van de restaurants in Monpazier
14.00 uur - Kort en langer WandelWijs – Wim Prinse, Ad van Hienen, Wim Koetsier
                 en Paul en Johan. Met opdrachten/gesprekken over het Filosofisch
                 Model in de praktijk
19.30 uur - Diner in een van de restaurants in Monpazier
21.30 uur - Nagesprekken aan de bar; waar dan ook in Monpazier

Heb je vragen, stel ze gerust. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20134344).

Met hartelijke groet,
Johan ter Heegde                           

Society 4.0 - en het micro- en macropolitieke van Deleuze?

We zijn begonnen met het boek Society 4.0. We hebben de issues, zowel de Global als de Glokal omschrijving, in het Nederlands uitgeschreven. Welke grote auteurs, denkers of filosofen kunnen ons de richting en route voor de komende 10 jaar, voor de jaren 2020-2030, wijzen?     
Wil je hier iets meer van weten?
Kijk en luister naar een kennismaking met 'Society 4.0' en zie  de presentatie, de lancering van het boek 'Society 4.0' door Bob de Wit, Jan Peter Balkenende en Trudy Huisman. 
 

Lees meer...

Society 4.0 en het politieke bij de filosoof Gilles Deleuze

 

Kijk en luister naar de lancering van 'Society 4.0'  (Bob de Wit, Jan Peter Balkenende en Trudy Huisman). 

Lees een recensie over het boek Society 4.0. 

Heb je het boek Society 4.0 al gelezen? Kijk in de boekhandel of bestel Society 4.0 op het internet

Lees meer...

Society 4.0 - Bob de Wit - 8 politieke issues

In onze vorige bijeenkomst zagen we dat het boek 'Society 4.0' aan de hand van acht issues/thema’s de toekomst probeert te verkennen. Geheel in lijn met de werkzaamheden van de werkgroep 2020PLUS gaat het om de vraag naar een goed verhaal of filosofie – politieke filosofie – voor de toekomst. De auteur herneemt dat onze geschiedenis bepaalde tijdperken op wereldschaal kent en met deze tijdperken ook grote transities (overgangen of revoluties).

Zie het boek "Society 4.0" van prof. dr. Bob de Wit.

 

Lees meer...