Politieke Filosofie 2020PLUS (2020-2030)

Je kan je hele leven met de geschiedenis van de filosofie bezig zijn. Volgens een van mijn leermeester vergt het een jaar of acht intensief bezig zijn om een beetje 'thuis te raken' in de westerse filosofie. En vervolgens kun je ook nog aan de slag met 'politieke filosofie'. Deze werkgroep gaat op zoek naar de grote verhalen voor de toekomst, voor het decennium 2020-2030. 

 

Jij kunt vandaag de dag veel 'geschiedenis van de filosofie' studeren. Korte cursussen, uitgebreide leergangen of meerjarige college-trajecten op de universiteit geven je inzicht in het westers filosofisch denken. Je kunt een filosoof kiezen en je specialiseren in zijn/haar denken. Je kunt 'thematisch' aan de slag, bijvoorbeeld met onderwerpen als 'zin en betekenis', 'ethiek', 'postmoderniteit', 'logica', 'rechtvaardigheid', enzovoort. Zo zijn vele deelnemers in ons netwerk "FilosofieVoorHetLeven" op een of andere manier al vele jaren actief met 'filosofie'.

De werkgroep Filosofie 2020PLUS kijkt meer naar 'samenleven'. Welke hedendaagse filosoof, auteur of denker heeft een goed filosofisch verhaal voor de 21ste eeuw? Het 'filosofisch verhaal' waar je wat mee kunt. Dat is de vraag waar deze werkgroep mee bezig is. De meeste deelnemers zijn op een of andere manier al een lange tijd actief met filosofie. Een eerste verkenning levert al snel de namen op van meer recente denkers als John Rawls, Hannah Arendt, Max Weber, Antonio Negri, Foucault en Giorgio Agamben. En natuurlijk komen ook de namen van de meer klassieke denkers als Thomas Hobbes, John Locke en bijvoorbeeld Jean-Jacques Rousseau naar voren.

We zijn gestart met eerst eens naar wat hedendaagse denkers te kijken. Wie heeft wellicht een 'groot verhaal'?  De werkgroep kwam bij een aantal denkers en auteurs terecht, die op dit moment veel van zich laten horen. In willekeurige volgorde:

  • Yuval Noah Harari
  • Slavoj Zizek
  • Bruno Latour
  • Rutger Bregman
  • Tomothy Morton
  • Willem Schinkel
  • Andreas Kinneging
  • Luuk van Middelaar
  • Gabriel van den Brink

De lijst kan gemakkelijk worden uitgebreid. Het is niet moeilijk om recente publicaties van deze denkers of auteurs te vinden. De vraag is of zij een politiek filosofisch verhaal hebben voor de komende tien jaar. De werkgroep vraagt zich ook of er 'criteria' zijn waaraan een 'goed politiek filosofisch verhaal' moet voldoen. 

<