Ernst Wolters - FILOSOFIE IN FRANKRIJK

Geschreven: donderdag 15 januari 2015

Een week filosofie in Frankrijk in een groep is veel rijker dan 5 keer 1 keer per maand. En zo ging een oude wens van mij in vervulling. Er was een goede sfeer, de hele week, ochtend zowel de middag als de avond. De locatie in Monpazier kan niet anders dan een flink vakantiegevoel veroorzaken. Het weer was heerlijk. Maar sfeer wordt vooral door mensen bepaald. Een zeer divers gezelschap stelde zich open voor wat er was. Ook wanneer de meningen verschilden. Ik heb verschillende mensen leren kennen en een enkele die ik al kende beter leren kennen.

En alles ging veel verder dan “just scratching the surface”. Juist dat heb ik als waardevol ervaren. Dat geldt ook voor de inhoud. Mij beviel enorm b.v. de visualisering van de meest dominante filosofieën over de tijdas in één matrix met kolommen. Hoe verhelderend één plaatje kan zijn. Voor mij een rode draad, een kapstok. Van zulke beelden smul ik.

De opties in het middagprogramma vielen bij iedereen in de smaak. Met de meeste heb ik meegedaan, niet met het schilderen. Vind ik leuk, maar ik wilde de tijd voor andere zaken benutten.

Logisch dat we in het restaurant-café lunchen waar de filosofieweek plaats vindt. De variaties op de heerlijke maar volumineuze Salade Périgourdine in de eerste dagen werden op verzoek gewijzigd. De cursusleiding en het restaurant reageerden passend op dit verzoek. Ik vind dat het restaurant het prima heeft gedaan en ik geef de lunches een goede voldoende.

Ik ben voorstander van de werkwijze die het “Filosofisch Atelier” beoogt: naar nog meer participatie van deelnemers. Dat ontwikkelt een heel goed gevoel hoe complex sommige onderwerpen zijn. Er zijn vele vormen mogelijk. De impact van zelf iets voorbereiden en presenteren is vele malen groter dan lezen en luisteren. We hebben dat ook gedaan en hebben ervan geleerd en genoten.

Ik ben blij dat ik mee gedaan heb aan de cursus “Monpazier”. Ik had het niet willen missen. Vanwege de boeiende onderwerpen, vanwege de mensen die aanwezig waren, vanwege de leuke setting. De filosofieweek heeft het vuurtje aangewakkerd met een brede wens naar meer tot gevolg.