Filosofieweken Frankrijk - jaarlijks - in september

Filosofieweek Frankrijk. In het middeleeuws bastidedorp Monpazier (Frankrijk) nabij Bergerac. Met Transavia is Bergerac goed bereikbaar vanaf Rotterdam-Den Haag airport.

Vele malen organiseerden wij reeds een filosofieweek in Frankrijk. Check even met ons of wij een filosofieweek in het huidig kalenderjaar organiseren. 

De inschrijving voor deelname is nagenoeg gratis. De verblijfkosten zijn voor eigen rekening. Iedereen kiest zelf zijn niveau van comfort of luxe voor het verblijf: bijvoorbeeld maaltijden thuis of in dure of minder dure restaurants. Ook “Nederlanders in Frankrijk” zijn van harte welkom om deel te nemen. Centraal staan de workshops/colleges in het “Espace Socio Culturel” in het centrum van Monpazier. Elke deelnemer kiest zelf of hij/zij deelneemt aan de overige delen van het programma. In de ochtend en op sommige avonden maken we voor onze workshops gebruik van "Espace Socio Culturel" in het centrum van Monpazier.

Bijvoorbeeld organiseerden enkele deelnemers aan het netwerk FilosofieVanHet Leven (FVHL) in 2020 een filosofieweek met als thema "De constructie van de wereld." Zo'n week in en rond Monpazier gaat niet alleen over filosofie. Ook gezond bewegen is goed mogelijk. Het wandelaanbod is geschikt voor liefhebbers van korte wandelingen rond Monpazier en voor deelnemers die graag wat langer erop uitgaan.  

Filosofie in de ochtend
Het onderwerp van de week in 2020 was “De constructie van de wereld”. Dit onderwerp is de eerste hoofdvraag van de filosofie. De vraag naar het zijn, naar hoe het allemaal (de wereld en wij) in elkaar zit en werkt. Niet in fysische, technisch wetenschappelijke zin, maar ontologisch. De inleiders maaakten gebruik het boek “Against Continuity” van Arjen Kleinherenbrink. In dit boek laat Arjen zien dat de Franse filosoof Gilles Deleuze een “zevenvoudig filosofisch denkmodel” hanteert voor de eerste hoofdvraag van de filosofie. Arjen Kleinherenbrink stelt dat Deleuze hiermee vooruitloopt op hedendaagse denkers in de westerse filosofie: stromingen die zich laten kennen met het begrip ‘realisme’ in hun titel, zoals het Nieuw Realisme, Speculatief Realisme en Objectgericht Realisme. Deze stromingen werden niet diepgaand behandeld. Nee, we bespraken vooral het zevenvoudig filosofisch denkmodel.

WandelWijs in de middag
Zo'n theorie van het filosofisch (ontologisch) denkmodel is één zaak. Maar wat betekent dit voor de praktijk? Op een informele manier werden de middagen gebruikt om hierover uit te wisselen: wat is het belang van een ander filosofisch denkmodel voor de praktijken (de ethiek, de politiek) en het 'heil' van mens en samenleving?
In een ander boek "Alles is een machine" van Arjen Kleinherenbrink kun je daar al over lezen. Telkens werken en spreken we graag steeds vanuit en op grond van filosofische teksten die we kunnen duiden. En bijvoorbeeld, kwamen enkele van de tien tot twintig meer praktische hedendaagse denkers die gebruik maken van dit filosofisch denkmodel meer uitgebreid ter sprake: Timothy Morton (boek: “Ecologisch wezen”) en Bruno Latour (boek: "De constructie van de wereld").  

Verplicht of vrij?
Wil of kan men niet zogemakkelijk gezond bewegen, dan bleef men de middag in Monpazier of ging men er zelf op uit. 

Materialen; voorbereiding of voorkennis nodig?
De presentaties in onze filosofieweken zijn in het Nederlands. Ook de materialen die we uitreiken zijn in het Nederlands. Voorafgaand aan de wandelingen ontvingen we teksten die proberen de filosofie van de ochtend te  vertalen naar op deze theorie gebaseerde praktijken. Voorkennis op het niveau en de omvang van het boekje “Beginnen met filosofie” van Luc Ferry is prettig  om nog beter te begrijpen waar we zo'n week qua filosofie eigenlijk mee bezig zijn. Deelnemers ontvingen vooraf hierover nog aanwijzingen van ons.  

Locatie en ruimte
Dit jaar gebruikten we niet een zaal van een restaurant in Monpazier, maar maakten we gebruik van de Mediatheek en het Socio-Cultureel Centrum van Monpazier.

Inschrijving, verblijf en prijze
Deelnemers kozen zelf hun accommodatie voor verblijf in of nabij Monpazier. Er zijn verschillende mogelijkheden van verblijf, passend qua comfort en budget. Maaltijden (lunches, diners) in restaurants zijn voor eigen rekening van de deelnemer. Koffie en thee tijdens de colleges/workshops waren begrepen in de prijs voor inschrijving. De prijs voor deelname bedroeg €49 per persoon. Sommige deelnmers vlogen met TRansavia van Rotterdam/Den Haag airport naar Bergerac. sommigen huurden vervolgens zelf een auto of wij konden tegen geringe betaling hen ophalen en brengen van/naar vliegveld Bergerac. Men liet ons vooraf  bij de inschrijving weten of men daar gebruik van wilde maken..

Programma/dagindeling
Meer details van het programma volgden gaandeweg. De eerste opzet en de organisatie per dag waren als volgt:

09.00 uur - Starten met koffie/thee
09.30 uur - College / Workshop 1 
11.00 uur - Koffie/thee
11.15 uur - College / Workshop 2 –
12.30 uur - Lunch in een van de restaurants in Monpazier
14.00 uur - Kort en langer WandelWijs – Met opdrachten/gesprekken over het Filosofisch
                 Model in de praktijk
19.30 uur - Diner in een van de restaurants in Monpazier
21.30 uur - Nagesprekken aan de bar; waar dan ook in Monpazier